Mimari planlama

Mimar genellikle binanın yeri, tipi ve maliyeti belirlendikten sonra çalışmaya başlar.

Alan, doğal çevrenin, insanların değişmeyen fiziksel ihtiyaçlarına göre ayarlanması gereken değişen davranışlarını içerir; tip, binanın gerekli olduğu özel kullanıma göre ayarlanması gereken, toplum tarafından oluşturulan genelleştirilmiş formdur; maliyet, belirli bir miktara uyacak şekilde ayarlanması gereken arazi, emek ve malzeme ekonomisini ifade eder.

Dolayısıyla planlama, çevrenin, kullanımın ve ekonominin taleplerini özelleştirme ve sonuçta uyumlulaştırma sürecidir. Bu sürecin faydacı olduğu kadar kültürel bir değeri de vardır; zira herhangi bir sosyal aktivite için bir plan oluştururken mimar kaçınılmaz olarak o aktivitenin gerçekleştirilme şeklini etkiler.

Çevreyi planlamak

Doğal çevre hem engel hem de yardımdır ve mimar hem onun yardımını davet etmeye hem de saldırılarını püskürtmeye çalışır. Binaları yaşanabilir ve konforlu hale getirmek için sıcak, soğuk, ışık, hava, nem ve kuruluk etkilerini kontrol altına almalı, yangın, deprem, su baskını, hastalık gibi yıkıcı potansiyelleri öngörmelidir.

Burada ele alınan çevreyi kontrol etme yöntemleri planlamanın yalnızca pratik yönleridir. Mimar tarafından dışavurumcu yönleri kapsamında ele alınır. Binaların konumlarına göre yerleştirilmesi ve biçimi, binaların içindeki mekanların dağılımı ve aşağıda tartışılan diğer planlama araçları, mimari estetiğin temel unsurlarıdır.

Oryantasyon

Binaların akslarının ve parçalarının düzenlenmesi güneş, rüzgar ve yağış etkilerini kontrol etmeye yönelik bir cihazdır. Güneş rotasında düzenlidir; güneyi tercih eder ve Kuzey Yarımküre’deki binaların kuzeye bakan yönlerini ihmal eder, böylece bir planın ekseni ona doğru veya ondan uzağa döndürülerek ısı için yakalanabilir veya serinlik için kaçınılabilir. Binalarda her mekanın ekseni ve yerleşimi, aldığı güneş miktarını belirler. Yönlendirme havayı dolaşım için kontrol edebilir ve çoğu iklimde hakim akıntılar öngörülebilir olduğundan rüzgar, yağmur ve karın dezavantajlarını azaltabilir. Yakın çevrenin özellikleri de yönlendirmeyi etkiler: ağaçlar, arazi oluşumları ve diğer binalar gölge oluşturur ve rüzgarı azaltır veya yoğunlaştırır, su kütleleri ise nem üretir ve güneşi yansıtır.